Alan Paine

De rijke historie
1

In 1907 richtte William Paine dit beroemde breimerk op in Godalming, Surrey, en noemde het Paines of Godalming. Godalming was toen een klein stadje met een lange geschiedenis van de wolproductie. William ontdekte enkele breimachines in een oud pakhuis achter de winkel, leerde zichzelf en anderen breien en begon gebreide kledingstukken te vervaardigen, waarbij hij aantoonbaar de eerste gebreide truien met kabels ontwikkelde.

Tegen 1920 was het bedrijf uitgegroeid tot het leveren aan speciaalzaken – voornamelijk door de Club Colour Trim toe te voegen aan een effen kabeltrui. Het stalenboek bevatte voor elke klant een klein staalwol dat kon worden gebruikt om een ​​trui te maken in de vereiste club-, school- of regimentskleuren.

Kabeltruien werden in die tijd steeds populairder. In dit decennium bestelde de beroemdste officieuze beschermheer van Alan Paine, de Prins van Wales (later Edward VIII genoemd), zijn eigen gepersonaliseerde truien, afgewerkt in zijn regimentskleuren.

Rond 1940 had Paines zo’n ongeëvenaarde reputatie verworven door de kwaliteit van zijn vakmanschap dat het bedrijf de opdracht kreeg om wollen truien te maken voor de Britse strijdkrachten, met name de marine. In 1942 groeide het personeelsbestand van Alan Paine tot 400 medewerkers in Godalming en 200 in Wales.

In 1950 nam Alan, William’s zoon, Paine of Godalming over en veranderde de bedrijfsnaam in Alan Paine. Gedurende de jaren 1950 en 1960 zocht Alan Paine naar nieuwe verkoopkansen terwijl hij onderzoek deed naar nieuwe machines en training van zijn hoogopgeleide breiers en medewerkers. Hij gaf het bedrijf een nieuwe impuls en begon aan een nieuw tijdperk van expansie en groei. Het werd ook het begin van de expansie in de U.S.A.

In 1970 werd het bedrijf onderscheiden met de tweede Queen’s Award for Outstanding Export Achievement. In 1973 werd Alan Paine door de Worshipful Company of Woolmen gevraagd om twee vicuna-truien te breien als huwelijkscadeau voor prinses Anne (de  dochter van Queen Elizabeth II en prins Philip) en kapitein Mark Philips.

Alan’s oudste zoon Richard werd in 1976 benoemd tot algemeen directeur. Zijn jongste zoon Nigel speelde tot zijn pensionering in 2010 een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Noord-Amerikaanse markt.

Het bedrijf heeft in de jaren negentig verschillende eigenaren gehad voordat het in 2006 door James Hinton, de huidige eigenaar werd gekocht. James kwam in 1986 bij het bedrijf als verkoopvertegenwoordiger en heeft zich gedurende de jaren opgewerkt tot verkoopdirecteur en algemeen directeur in 2003. Na de aankoop van James Hinton keerde Alan Paine terug naar zijn roots en kwam het bedrijf opnieuw in familiebezit.

In 2009 lanceert Alan Paine zijn countrywear-collectie met stijlvolle tweeds, waterdichte jassen en broeken, veelzijdige fleeces, quilts, wax en accessoires.

Welcome to our country!